Четвер, 28.03.2024, 13:58

Слава Ісусу Христу! Гість | Група "Гости" | RSS Головна Вихід

Меню сайту

Категорії розділу
Подружнє життя [5]
Духовне життя [5]











Радимо прочитати



Форма входу

Пошук

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 45

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 
Головна » 2013 » Січень » 25 » Які засоби контрацепції дозволяє Церква?
23:01
Які засоби контрацепції дозволяє Церква?
Найперше потрібно визначити, а що таке контрацепція? Отже, контрацепція - це втручання у фізіологічний процес плідності з метою уникнути зачаття. Методи контрацепції суперечать природі чоловіка і жінки та їхнім найінтимнішим стосункам, а відтак суперечать Божому задумові і Його волі. Будь-яка контрацепція є неприпустимою у подружньому житті. Використання контрацепції пов’язане з інструменталізацією людської особи, її тіло стає предметом для задоволення потреб іншої людини. Контрацепція зводить сексуальність, яка є даром Божим, до рангу товару, який має бути доступним тоді, коли є бажання його використати.   ?

Фундаментом подружжя має бути любов, а подружня любов є лише тоді повна і безкорислива, коли чоловік і дружина віддають себе одне одному цілковито, а не лише частково. Плідність – це інтегральна частина людського життя і особливий дар від Бога. Бог створив кожну людину розумною і вільною, яка здатна дарувати себе. Через прийняття контрацепції у свідомості людини відбувається розділення людської сексуальності від людської особи.

Дуже часто люди не усвідомлюють, що плідність є перш за все даром Божим і покликанням до співпраці з Богом. Тому і сприймають її як небезпеку, говорячи пр. «небезпечні дні» про «небажані» вагітності. Людина хоче поправити те, що Бог досконало створив і усунути плідність із нашого тіла. Наша ментальність і наша лексика несуть із собою негативний погляд на цей великий Божий дар. Врешті виходить, що не довіряємо Богові, не віримо, що хоче Він для нас добра, починаємо творити своє «добро». Бути християнським подружжям означає зрозуміти своє покликання і дати на нього належну відповідь. Це стосується також статевої сфери.

Отже контрацепцію потрібно зарахувати до потужних засобів, які знищують подружню єдність. Церква, виходячи із цілісного бачення людини та її покликання, засуджує контрацепцію як моральне зло, як те, що недостойне людини, тому що нищить її гідність, знищує любов і часто нове життя.

Цілком протилежним до контрацепції є методи розпізнавання плідності, які є морально допустимими. Часто можна почути запитання, якщо метою є уникнути зачаття, то в тому полягає різниця між природними методами і контрацепцією. Різниця є у відмінному стилі життя і відмінній сексуальній поведінці особи. Застосовуючи контрацепцію людина маніпулює даром плідності. А через природні методи людина стримується від здійснення подружнього акту, якщо для цього є серйозні підстави. Стриманість – це не лише негативний аспект, це також позитивний, оскільки людина свобідно відмовляється від статевого акту через пов’язану із ним відповідальність. Тоді людина відповідально керує собою. Через природні методи подруги законно використовують природну можливість, через застосування контрацепції вони перешкоджають природному перебігові фізіологічного процесу зачаття. Вступаючи в статеві стосунки в неплідні дні, подруги засвідчують взаємну любов і водночас не роблять жодної штучної перепони для життя.

Отже, Церква, відкидаючи контрацепцію, захищає інтегральність людської любові.

о. Руслан Пяста,

Ліцензіат морального богослов'я

Джерело: Християнський портал Кyrios



Категорія: Подружнє життя | Переглядів: 949 | Додав: Taras | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024






Друзі сайту