П'ятниця, 26.04.2024, 13:47

Слава Ісусу Христу! Гість | Група "Гости" | RSS Головна Бюлетні РНР Вихід

Меню сайту

Категорії розділу
2011 р.Б. [28]
2010 р.Б. [45]
2009 р.Б. [22]
2012 р.Б. [11]
Зустріч молоді [8]
2013 р.Б. [26]











Радимо прочитати



Форма входу

Пошук

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 45

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Бюлетні РНР
Головна » Файли » 2010 р.Б.

Бюлетень №67
22.11.2010, 22:43
Загальна тема: наша сім’я і Четверта Божа Заповідь (1) Тема для молоді: мої комплекси.

БЮЛЕТЕНЬ РУХУ НАЗАРЕТСЬКИХ РОДИН Київська Архієпархія УГКЦ №67(від 17.11. 2010)


Загальна тема: наша сім’я і Третя Божа Заповідь (1) духовний коментар: «Зберігай день суботній, святкуючи його» (Втор 5, 12). «Сьомого дня - субота відпочинку від праці, святість для Господа» (Вих 31, 15).Субота, яка зображувала завершення першого творення, замінюється неділею, яка нагадує про нове творення, розпочате Воскресінням Христа.Церква святкує день Воскресіння Христового восьмого дня, справедливо названого Днем Господнім, або неділею (II ВС, SС, 106).Згідно із заповіддю, «неділя повинна святкуватися (...) як головний святковий день» (ККП, кан 1246, § 1). У неділю та в інші встановлені святкові дні вірні зобов'язані брати участь у Службі Божій (ККП, кан 1247).«У неділю та в інші встановлені дні вірні повинні утримуватись від роботи і занять, які перешкоджають віддаванню честі Богові, радості, властивій Дню Господньому та відповідному духовному і фізичному відпочинкові» (ККП, кан 1247). (ККЦ 2189-2193) Однак, запитаймо себе, запитаймо дуже щиро: чи це ще є Господній день, день присвячений Господеві, святкуваний для Нього? Хоча майже на цілому світі неділя це вільний від праці день, але – чи не відкладаємо на неділю дуже численних занять, розваг, подорожів, дрібних – але й часто зовсім не дрібних – ремонтів, так, що вже зовсім бракує часу для того, щоб піднести до Бога серце, щоб займатися Господом, щоб розкоші шукати в Господі. Отже, хіба ж це дивно, що при цьому всьому неділя є днем пустим, ніяким, змарнованим. Не є святом, не є радістю. Хіба ж тоді дивно, що "розкоші” шукають у випарах алкоголю або в інших людських пристрастях? На жаль, сьогодні неділя у багатьох християн зовсім не зближує в приязні з Богом, не формує молитви. А шкода. Ми втратили розуміння сенсу тих днів та тепер говоримо на язичницький спосіб про вихідні – звертаючи увагу на організування суспільного життя, яке на певно має свою вартість – але розбиває наше внутрішнє життя. Псалом 90 рекомендує нам, щоб ми навчилися добре рахувати наші дні. Ми повинні зрозуміти, що наш тиждень, це поступове піднімання себе в напрямку неділі. Ми повинні переживати тиждень згідно Божого Слова, а ритм нашого життя повинна визначати розповідь про створіння. У прекрасному ефіопському тексті з XV століття написано, що субота це прихожа до неділі. "Жоден цар не дозволяє входити до своєї кімнати від разу, в кожному палаці є прихожа” говорить текст та додає: "Так, потрібно відпочивати в суботу, щоб бути готовим до святкування Воскресіння”. Можливо, власне тому не вдається нам освятити неділю, бо ми забули, що є такий час, який мусить бути освяченим. Тому, що написано: "Бог (…) спочив сьомого дня (…). І благословив Бог сьомий день і освятив його; того бо дня спочив Бог від усякого свого діла, що творячи зробив був” (Бут 2, 2-3). Сьомого дня людина повинна віддати всі свої можливості Богові та скласти їх у підніжжя Абсолютного Господа створінь. Як Отець відпочив сьомого дня, так Ісус сьомого дня доступив відпочинку в домі Свого Отця. Ця таємниця повинна допомогти нам зрозуміти глибоке значення відпочинку, який не полягає лише на зупиненні праці, але є повнотою буття, миру - «шалом». «Шалом» означає докладно "те, що є повнотою”. Отже, той, хто має в собі мир, є тим, котрий є повнотою, є істотою нерозбитою і неподіленою. Не може бути кимось таким людина, коли її думки в бюро, частина її тіла в ліжку або за столом, а друга частина занята розвагами. В повноті відпочиваючою людиною може бути лише хтось, хто є близько до Бога, а досконалого відпочинку досвідчимо тільки в Божому Царстві. (пор. Зошит № 30) пропозиції запитань для ділення:

- чи/як день присвячений Господеві - святкуємо для Господа?

- наскільки свячткування Господнього дня допомагає нам жити повнотою життя? (можливо: наші «модифікації» перпеживання неділі спричиняють відчуття неповноцінності переживаного нами життя…) 



Тема для молоді: мої комплекси активізуючий засіб: - розділіться на дві групи; нехай кожна група представить короткою сценкою-пантомімою закомплексовану людину (друга група має відгадати: чим комплексує показувана людина)- порозмовляйте: як можна долати в собі комплексуванняà підказка з сьогоднішнього Євангелія: низького росту Закхей побіг наперед, виліз на сикомор, щоб подивитися на Ісуса духовний коментар: Головним принципом Божого діяння є те, що Він не хоче нав’язуватись. Якщо двері твого серця будуть замкнені, Він не хотітиме їх висадити. "Ісус виручить мене в усьому, – писала св. Маргарита Марія, – якщо тільки дозволю Йому діяти в собі. Любитиме в мені, прагнутиме в мені, доповнюючи все, чого бракує мені”. "Не прагну вже ні страждання, ні смерті, – говорила св. Тереза від Дитятка Ісуса, – хоча люблю і те, і те; лише любов вабить мене. Сьогодні єдиний мій компас – звірення себе на Бога. Тереза визнає, що минуло багато часу перш, ніж вона осягнула цей ступінь звірення себе на волю Господа. "Але зараз я вже знаходжусь на ньому! Бог взяв мене на свої руки і умістив на ньому!”. Твоє довірення Богу і погодження в усьому з Його волею буде повне, якщо зможеш сказати: "Люблю все, що ти мені посилаєш”. (пор. РпВ) Чим більше ніхто мене не хоче, тим більше хоче мене Христос. Чи може бути більший скарб? І це відповідь на мої комплекси, поранення, на незрозуміле для мене почуття самотності, на те, що мене покидають люди. Я отримую найбільший скарб. (пор. ТВ) пропозиції запитань для бесіди (для молодшої молоді): - хто, отже, є першою причиною того, що мені чогось бракує? (Бог – Творець: Він так вирішив)- до кого маю звертатися, коли мені чогось не вистачає? (до самого Бога)- що Він мені запропонує? (поглиблювати тісні з Ним відносини )à варто поглиблювати тісні відносини з Богом так, як Закхей: · наполегливо (він побіг)· планувати наперед спікування з Господом (він - наперед)· приклавадати до цього чималих зусиль (він - виліз на сикомор)· бути щиро зацікавленим (він: щоб подивитися на Ісуса)- коли ви проявляєте таку наполегливість у справах віри?à варто просити святих (напр згаданих сьогодні) про допомогу: щоб ситуації, коли нам чогось дуже не вистачає – зреагувати мудро для поглиблення звязку з Добрим Богом (а не – мучитися комплексуванням) пропозиції запитань для ділення (для старшої молоді): - як використовую факт, що чогось мені не вистачає - для поглиблення близькості з Богом?- що заважає мені казати Господеві: люблю все, що Ти мені посилаєш?


Категорія: 2010 р.Б. | Додав: Taras
Переглядів: 557 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024






Друзі сайту